Bent u zorgverlener? Als u inlogt met uw BIG-nummer, heeft u toegang tot alle documenten zoals brochures voor zorgverleners, patiëntenbrochures, webinars en meer voor deze indicatie.
Jaarlijks krijgen ruim 14.500 mensen in Nederland de diagnose longkanker. Het is daarmee de derde meest voorkomende vorm van kanker na borst- en huidkanker bij vrouwen en prostaat- en huidkanker bij mannen.1
Ongeveer de helft van de longkankerdiagnoses is in een gevorderd stadium, waarbij de ziekte al is uitgezaaid naar andere organen.
Er zijn twee types longkanker:
- Niet-kleincellige longkanker: Dit is het meest voorkomende type (85% van de longtumoren) en kan verder worden onderverdeeld in drie subtypes:
- Plaveiselcelcarcinoom
- Adenocarcinoom
- Grootcellig carcinoom
- Kleincellige longkanker: Dit type komt voor bij ongeveer 15% van de longkankerdiagnoses.
Roken is een van de meest voorkomende oorzaken van longkanker, maar ook andere risicofactoren zoals familiale achtergrond, passief roken, alcoholconsumptie, en blootstelling aan luchtvervuiling of straling verhogen de kans op het ontwikkelen van longkanker.
Sommige vormen van niet-kleincellige longkanker onderscheiden zich door de aanwezigheid van genetische afwijkingen die met specifieke medicijnen behandeld kunnen worden.
Bent u op zoek naar meer informatie over longkanker? Kijk dan ook op de website van de patiëntenvereniging (klik hier).
Referenties
- [1] Incidentie longkanker https://www.iknl.nl