Onze aandachtsgebieden

Sinds 1978 zetten wij ons in voor oncologie en ontwikkelen we behandelingen om diverse vormen van kanker aan te pakken.

Via de onderstaande menu’s kunt u meer lezen over de verschillende aandachtsgebieden waarin Pierre Fabre actief is. Heeft u een specifieke vraag of wilt u meer weten over een bepaald onderwerp?

Neem gerust contact met ons op – we helpen u graag verder. Op deze pagina vindt u belangrijke informatie over elk aandachtsgebied.

  • Darmkanker
  • Melanoom
  • Longkanker
  • Algemene informatie
  • Downloads
  • Producten

Bent u zorgverlener? Als u inlogt met uw BIG-nummer, heeft u toegang tot alle documenten zoals brochures voor zorgverleners, patiëntenbrochures, webinars en meer voor deze indicatie.

Sinds de oprichting van Pierre Fabre, bijna 60 jaar geleden, zorgen we voor het leven door innovatieve oplossingen te ontwikkelen die geïnspireerd zijn door mensen en die bijdragen tot het welzijn van iedereen. Dit is ook wat we doen op het gebied van darmkanker, door de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen.

Darmkanker is de op twee na meest voorkomende kanker in de wereld en in 2020 overleden bijna 940.000 mensen aan deze kanker [1]. De meeste darmkanker gevallen zijn behandelbaar bij vroegtijdige opsporing.

Bewustmaking en preventie zijn onze grootste wapens tegen darmkanker en er zijn eenvoudige manieren om het risico op darmkanker te verlagen.

Darmkanker is wereldwijd de derde meest voorkomende vorm van kanker[2].

Het treft vooral mensen boven de 50 jaar, maar de laatste jaren neemt het aantal nieuwe gevallen toe ook bij jongere mensen. Het is belangrijk om darmkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Dit verhoogt namelijk de kans op volledige genezing.

Wanneer moet ik een dokter bellen?

Symptomen kunnen zijn, maar zijn niet beperkt tot:

  • Een verandering in de darmgewoonten
  • Diarree, constipatie
  • Bloed in de ontlasting
  • Ongemak in de buik
  • Gewichtsverlies zonder reden
  • Constante vermoeidheid

Bent u op zoek naar meer informatie over darmkanker? Kijk dan ook op de website van de patiëntenvereniging (klik hier).

Portfolio product – Darmkanker

BRAFTOVI® (encorafenib)

Braftovi® is verkrijgbaar als harde capsules van 50 mg en 75 mg.

Braftovi® is geïndiceerd:[1]

  • in combinatie met cetuximab, voor de behandeling van volwassen patiënten met gemetastaseerd
    colorectaal carcinoom (CRC) met een BRAF V600E-mutatie, die eerder systemische therapie
    hebben ontvangen.
  • Algemene informatie
  • Downloads
  • Producten

Bent u zorgverlener? Als u inlogt met uw BIG-nummer, heeft u toegang tot alle documenten zoals brochures voor zorgverleners, patiëntenbrochures, webinars en meer voor deze indicatie.

Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker[1]. De preventie hiervan is erg belangrijk.

Melanoom is één van de meest voorkomende kankersoorten. In 2020 werden wereldwijd 324.635 nieuwe gevallen gediagnosticeerd, waarbij de meeste gevallen in Europa (150.627)[2]. Daarvan waren er in 2018 3.489 in België en in 2017 6197 in Nederland.[3],[4]

Door het delen van informatie over de gevaren van onbeschermde blootstelling van de huid en door mensen aan te moedigen hun huid regelmatig te controleren, kunnen we de groei van dit aantal proberen te vertragen. Bewustwording vanaf jonge leeftijd kan hier het verschil maken.

Wat is huidkanker en melanoom?

Huidkanker ontwikkelt zich meestal op huid die is blootgesteld aan de zon, maar kan ook voorkomen op delen van de huid die niet vaak zonlicht[5] zien. Er zijn drie hoofdtypes huidkanker:

  1. basaalcelcarcinoom;
  2. plaveiselcelcarcinoom;
  3. melanoom.

Melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker, omdat de kans groter is dat deze vorm snel groeit en zich snel verspreidt als ze niet tijdig wordt ontdekt.[6]

Melanoom komt bij mannen het meest voor in het gezicht en op de romp en bij vrouwen vooral op de benen, hoewel dit bij deze groep ook vaak kan voorkomen in de hals en het gezicht.[4] Alle huidtypes kunnen door de zon en blootstelling aan UV-straling worden aangetast. Mensen met een lichte huid hebben meer kans om vlekjes te ontwikkelen die tot huidkanker kunnen leiden, maar ook mensen met een donkere huid kunnen huidkanker ontwikkelen.[5],[7]

Melanoom ontstaat wanneer er schade is aan pigmentcellen in de huid, waardoor een reeks genetische veranderingen of 'mutaties' ontstaan, die ertoe leiden dat cellen zich abnormaal vermenigvuldigen en tumoren vormen.[1]

Bent u op zoek naar meer informatie over melanoom? Kijk dan ook op de website van de patiëntenvereniging (klik hier)

Referenties

Publicatiecode: 20200155

Portfolio producten - Melanoom

BRAFTOVI® (encorafenib) + MEKTOVI® (binimetinib)

Braftovi® is verkrijgbaar als harde capsules van 50 mg en 75 mg. Mektovi® is verkrijgbaar als filmomhulde tablet van 15 mg.

BRAFTOVI® in combinatie met MEKTOVI® is geïndiceerd voor:

  • Behandeling van volwassen patiënten met niet-reseceerbaar of gemetastaseerd melanoom met BRAF V600-mutatie.[1],[2]

Publicatiecode: 20200155

  • Algemene informatie
  • Informatie voor patiënten
  • Informatie over medicatie

Bent u zorgverlener? Als u inlogt met uw BIG-nummer, heeft u toegang tot alle documenten zoals brochures voor zorgverleners, patiëntenbrochures, webinars en meer voor deze indicatie.

Jaarlijks krijgen ruim 14.500 mensen in Nederland de diagnose longkanker. Het is daarmee de derde meest voorkomende vorm van kanker na borst- en huidkanker bij vrouwen en prostaat- en huidkanker bij mannen.1

Ongeveer de helft van de longkankerdiagnoses is in een gevorderd stadium, waarbij de ziekte al is uitgezaaid naar andere organen.

Er zijn twee types longkanker:

  1. Niet-kleincellige longkanker: Dit is het meest voorkomende type (85% van de longtumoren) en kan verder worden onderverdeeld in drie subtypes:
    1. Plaveiselcelcarcinoom
    2. Adenocarcinoom
    3. Grootcellig carcinoom
  2. Kleincellige longkanker: Dit type komt voor bij ongeveer 15% van de longkankerdiagnoses.

Roken is een van de meest voorkomende oorzaken van longkanker, maar ook andere risicofactoren zoals familiale achtergrond, passief roken, alcoholconsumptie, en blootstelling aan luchtvervuiling of straling verhogen de kans op het ontwikkelen van longkanker.

Sommige vormen van niet-kleincellige longkanker onderscheiden zich door de aanwezigheid van genetische afwijkingen die met specifieke medicijnen behandeld kunnen worden.

Bent u op zoek naar meer informatie over longkanker? Kijk dan ook op de website van de patiëntenvereniging (klik hier).

Referenties

Aanvullende informatie volgt.

Portfolio producten - Longkanker

Navelbine® (vinorelbine ditartaat)

Navelbine® is verkrijgbaar in capsules van 20 mg en 30 mg.

Navelbine® is in Nederland geïndiceerd voor:[1]

  • Behandeling van gemetastaseerd mammacarcinoom bij patiënten die niet hebben gereageerd op, of niet in aanmerking komen voor, standaard anthracycline- bevattende therapie.
  • Behandeling van lokaal gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom, in combinatie met cisplatine.
  • Als adjuvante behandeling in combinatie met cisplatine na volledige resectie van stadium II en IIIA niet-kleincellig longcarcinoom.

Publicatiecode: 20200155

Publicatiecode: 20200155